L’Empordà, ubicat geogràficament a l’extrem nord-oriental de Catalunya, presenta un paisatge de contrasts. Els seus límits naturals, al nord, la zona muntanyosa dels Pirineus i, a llevant, el mar Mediterrani, amb l’espectacular Costa Brava, fan de l’Empordà un paratge únic, que uneix mar i muntanya. Un territori extraordinari marcat per la presència del vent del nord, la tramuntana.

L’Empordà és una terra de gran bellesa paisatgística, amb diferents espais naturals protegits i un litoral fascinant amb les seves platges i cales, i que també disposa d’un gran patrimoni històric i cultural: podem trobar-hi menhirs i monuments magalítics, arquitectura gòtica, art romànic, pobles encantadors, art surrealista del geni Salvador Dalí, etc. Tot un conjunt d’atractius als quals seria indispensable afegir-hi la seva gent i la seva bona gastronomia, amb la particular cuina empordanesa i la nova restauració. Complements, tots ells, ideals dels vins de la DO Empordà.

La cultura del vi arriba a la Península Ibèrica per mar, quan el navegant grec Avie va introduir la viticultura a través de l’Empordà, al s. VI a.C. Des d’aquell moment històric fins als nostres dies, el cultiu del ceps ha viscut etapes d’esplendor i de declivi, malgrat que la seva presència al territori ha estat constant des de la seva introducció. A finals del s. XIX va viure un dels seus punts àlgids i va arribar a cobrir pràcticament la totalitat del massís del Cap de Creus.